Okulumuzun Tarihçesi

Okulumuzun Tarihçesi

06.11.2015 1599

OKULUN TARİHÇESİ

 

Kayapınar'da tespit edilen ilk eğitim-öğretim faaliyetleri 1850'li yıllarda başlayan din eğitimi faaliyetleridir. Tekkeye bağlı olarak açılan medrese daha çok bölge köylerine imam yetiştirmek için küçük çocuklara Kuran'ı Kerim öğretmek amacıyla eğitim-öğretim yapılıyordu. Bu sistem 1960'lı yıllara kadar devam etmiştir.

 

1889-1890'lı yıllarda (hicri 1315) Kayapınar'da Kadı Sadettin Efendi adında bir kadı varmış. Bu kadının kadılık dışında, medrese eğitimi de verdiği tespit edilmiştir.

 

Kayapınar'da resmi eğitim faaliyetleri 1920-1923 yılları arasında başlamış. Öğretmen olarak ilk defa Bitlisli Mahmut Efendi, daha sonra Estelli İbrahim Efendi atanmıştır. Eski karakol binası yerinde açılan bu okulda Arap alfabesi ile eğitim-öğretim veriliyordu ve eğitim süresi 6 yıldı. İlk mezunlarını 1928 yılında vermiştir. İlk mezunlar şunlardır; Sıtmı HAMİDİ, Tevfik BADEMCİ, Mehmet ÖNCEL, Emin TATLI ve arkadaşlarıdır.

 

Cumhuriyetin ilk yıllarında başlatılan eğitim seferberliği çerçevesinde bazı subaylar öğretmen olarak görevlendirilmiştir. Bunlardan Kerküklü İzzettin Efendi Kayapınar'a atanmıştır. Fransızca bilen bu öğretmen harf inkılâbından önce de öğrencilerine belli bir ölçüde Latin harflerini tanıtmıştır.

 

24 Kasım 1928 tarihinde yeni harflerin kabulüyle eski yazı ile okulu bitiren öğrenciler sekiz aylık kurslara tabi tutularak yeni yazı öğretilmiş ve bunlara yeni yazı ile de ilkokul diploması verilmiştir. Bu ilk mezunların çoğu daha sonraki yıllarda memur ve köy katibi olarak görev yapmışlardır.

Yeni harf kabulü ile okulun öğretim süresi 5 yıla indirildi. Daha sonra üç yıla indirilerek mezun olanlara üç yıllık ilkokul diploması verildi. Kısa bir süre sonra okul tekrar beş yıla çıkarılmış üç yıllık diploma alan öğrenciler iki yıl daha okutularak bunlara beş yıllık ikinci bir diploma çıkarılmıştır.

 

1930'lu yıllarda öğretmen olarak İzmirli Mustafa Mahmut Bey ile Estelli İbrahim OĞUZ görev yapmışlardır. Okul binasının yetersiz olması sebebiyle Mardin Valisi Tevfik Hadi Paşanın isteği ile Bucak Müdürü Muhittin Beyin önderliğinde devlet ve halk işbirliğiyle bugünkü eski okul binasının güneyinde bulunan bina inşa edilmiştir. 1940'lı yıllarda bu bina satılarak şimdiki eski ilkokul binası yerinde cephesi güneye bakan iki derslikli ve iş atölyeli ahşap bir bina ile öğretmen lojmanı yapıldı. O yıllarda öğretmen olarak Vehbi AYKAÇ ile bucak halkından olan A. Zeki AYSAN görev yapmışlardır. Köy Enstitüsü  mezunu olan bu öğretmenler zamanında okulun iş atölyesinde demircilik ve köy halkı tarafından okula hibe edilen bağ ve tarlada uygulamalı tarım faaliyetleri yapılıyordu.

 

1945 yılından sonra okulun öğretmen sayısı ikiye çıkarılmış ve ilk defa 1947 yılında Kayapınar'a bir bayan öğretmen olan Cuvibar BÖLÜKBAŞIOĞLU atanmıştır.